רוב החילונים בישראל בוחרים לקיים טקס בר מצווה מסורתי, הכולל עלייה לתורה, הנחת תפילין או ביקור בכותל, כך לפי מחקרים. הסיבה לכך אינה דתית אלא תרבותית ומסורתית: זהו טקס ההתבגרות של העם היהודי מימים ימימה, והוא עובר מדור לדור. מטבע הדברים, כאשר מתקרב הילד לגיל בר מצווה מתחילים ההורים לחשוב על הטקס והחגיגה, המוזמנים והמנות, ובהרבה מקרים הופך העניין ל"מטלה" שפשוט צריך להיערך אליה. 

אך טקס בר מצווה אינו "עוד מטלה" שעלינו לצלוח. כלומר, ברור שצריך להיערך לבר מצווה גם מבחינה תקציבית וטכנית, אבל האירוע טומן בחובו הזדמנויות הוריות ומשפחתיות: הזדמנות לחיבור בין ההורים לילד בנקודה מכרעת בחייו, הזדמנות להתחבר לשושלת המשפחתית ולעם, והזדמנות ללמד את הילד על התמודדות עם אתגר ולהעניק לו כלים שילוו אותו לחיים. במובן זה, ההכנה לאירוע והמשמעות של התהליך חשובות לא פחות מהאירוע עצמו. 

חתן בר מצווה, אבא ומדריך בבית הכנסת קוראים מגילת תורה
קרדיט צלם: אלכס גטמן

חמישה דברים שחשוב לדעת על תכנון בר מצווה 

איך מפיקים מטקס בר המצווה את המיטב עבור הילד והמשפחה? כארגון המלווה משפחות חילוניות ומסורתיות לטקס בר המצווה כבר מעל לשמונה שנים, אספנו ממדריכי בר המצווה שלנו תובנות על הדרך הנכונה להתכונן לאירוע באופן מיטבי. 

1.  לא כל חגיגות בר המצווה נולדו שוות: החליטו מראש מה חשוב לכם 

אפשר לדמות טקס בר מצווה לציור: יש לו מסגרת שתוחמת את האירוע עם הרכיבים הבסיסיים, אבל את בד הקנווס שבאמצע אפשר למלא בתוכן שמוכוון לערכים שחשובים לנו. כדי לבחור את התוכן שיהיה מדויק עבורנו כמשפחה, אנחנו צריכים תחילה לחשוב על שאלת ה"למה": מהי הסיבה לכך שבחרנו לחגוג את הטקס, ומה נרצה להפיק ממנו. יש משפחות שעורכות בר מצווה כדי להתחבר למסורת המשפחתית, ובמקרה כזה חשוב לשלב את הסבים והסבתות בתהליך. משפחות שחשוב להן שהילד יתחבר לזהות יהודית ישקיעו בלימוד ההיסטוריה היהודית, מושגי יסוד ביהדות וכדומה. מדריכי בר המצווה שלנו תמיד מתחילים את תהליך הליווי המשפחתי בדיון על שאלת ה"למה", ובהתאם מסייעים למשפחה לבנות את הטקס הייחודי להם. 

חתן בר מצווה, אבא ומדריך בבית הכנסת קוראים מגילת תורה
קרדיט צלמת: מור קופלר

2. בר מצווה כהזדמנות לחיבור רגע לפני גיל ההתבגרות

התגובה של הורים רבים לכך שילדם מתקרב לגיל 13 היא: "מה? הוא רק נולד!" וזה נכון. החיים, במיוחד בעידן שלנו, הם מהירים ועמוסים, ואנחנו מגלים פתאום שחלפו כמה שנים כמעט בלי ששמנו לב. ההכנה לבר המצווה היא הזדמנות מיוחדת לעצור לרגע ולהתבונן בתהליך הגדילה של הילד שלכם, להיזכר בתחנות בחייכם, ולחשוב קדימה על הכלים והערכים שאיתם תרצו שהוא יֵצא לעולם. בדיוק ברגע הזה, לפני ההתרחקות שמאפיינת את גיל ההתבגרות, בר המצווה היא הזדמנות לחיבור ייחודי בעל משמעות מיוחדת, הזדמנות שאולי לא תחזור. 

3. בר מצווה כאתגר מצמיח לילד 

בר מצווה נחשב לטקס ההתבגרות היהודי, וכמו כל טקס התבגרות הוא עלול לייצר לחץ על הילד והמשפחה. בניגוד לנערים משבט המסאי באפריקה, אנחנו לא צריכים לצוד אריה או לקפוץ בנג'י מצוק כמו באיי הונואטו שבאוקיינוס השקט. אבל גם טקס בר מצווה פחות אקסטרימי יכול להיות מאתגר: יש ילדים שקשה להם ללמוד את המילים והגייתן, יש ילדים שמתקשים דווקא עם המנגינה, יש כאלה שקשה להם להתנתק מהמסך כדי ללמוד עם מדריך, או כאלה ביישנים במיוחד שחוששים להיות במרכזו של אירוע. אתגרים אלה בדיוק יכולים להפוך את בר המצווה לאירוע משמעותי במיוחד עבור הילד החוגג, ולצייד אותו בחוויית הצלחה. המדריכים שלנו מספרים שלכל ילד יש אתגר, וכל בר מצווה הוא הזדמנות להתמודד. אם מתכוננים נכון, זו הזדמנות לילד לצמוח. זו הסיבה שטקסי בר מצווה לילדים עם צרכים מיוחדים, שמצליחים לעמוד באתגרים, מרגשים אותנו ואת ההורים במיוחד. 

4. גם בבית הכנסת: האירוע הוא שלכם, לא של אף אחד אחר 

אחד החששות שמעלים הורים במשפחות חילוניות, במיוחד כאלה שמעוניינות לחגוג את הטקס בבית כנסת השכונתי, הוא איבוד שליטה. בהרבה מקרים, החשש הוא שכללי הטקס בבית הכנסת לא יהלמו את ערכי המשפחה. חשוב לדעת שגם בקיום הטקס בבית כנסת קיימת גמישות באופני ניהול הטקס המסורתי, ומדריכי בר המצווה שלנו עושים כל מה שביכולתם כדי להתאים את הטקס למשפחה. כך, למשל, אפשר לערוך את בר המצווה באמצע השבוע, וכך לקצר את הטקס וגם לאפשר צילום שלו. אפשר לבחור לחגוג בשעות שבהן לא מתקיימת התפילה הציבורית, וכך תוכלו לסגור את בית הכנסת למוזמני בר המצווה בלבד. כך, כשאין מתפללים אחרים, במרבית בתי הכנסת ירשו לערוך התאמות מיוחדות למשפחה. למשל, במקום להיכנס לעזרת הנשים הנפרדת יאפשרו לנשים לשבת בתוך עזרת הגברים, בהפרדה אך ללא מחיצה, ולהיות קרוב יותר לבימה ולחתן בר המצווה. את כל הפרטים הללו יש לתאם מראש עם גבאי בית הכנסת שבו אתם רוצים לערוך את הטקס, ומדריכי בר המצווה שלנו מסייעים בכך.

5. האירוע הוא שלכם, אבל אל תשכחו את המשפחה המורחבת והחברים

 בנוסף לנער בר המצווה, יש בוודאי אנשים נוספים במשפחה או בין החברים שהייתם רוצים שיהיו חלק מהטקס. חשוב לדעת שבטקס בר המצווה יש תפקידים רבים שאפשר להתאים לאנשים שונים. הסבא יכול לעלות לתורה, או אם הוא לא בקי בקריאת עברית הוא יכול לפתוח את ארון הקודש. בחלק מהמקרים, אורחים ובני משפחה רוצים להניח תפילין בעצמם, ואפשר לבקש מהמדריך שלנו לארגן זאת. יש כאלה שיתרגשו להשתתף בברכה לשלום מדינת ישראל וחיילי צה"ל, ורוב האימהות והסבתות מתרגשות מאוד מטקס "ברכת האימהות". המדריך שלנו ישמח להבין מי יהיו האורחים, ולתת מקום של כבוד לכל אחד: מההורים ועד אחרון האורחים. 

חתן בר מצווה, ואבא בבית הכנסת קוראים מגילת תורה, מעליהם טלית מוחזקת על ידי 4 גברים
קרדיט תמונה: משפחת קושניר

בר מצווה: אל תפספסו את ההזדמנות 

בשורה התחתונה, מרגע שנתייחס אל בר המצווה לא רק כאל מטלה משמחת שיש להתכונן אליה, אלא כאל רגע משמעותי שיוצר הזדמנות, נוכל לנצל את ההזדמנות לשנים קדימה. הרי בסופו של דבר, לפי היהדות, בבר המצווה מקבל הילד אחריות על הבחירות שלו, ומצטרף לקהילה. כך, דווקא בתחילת גיל ההתבגרות, המסורת שלנו מציעה לנו לראות את יום ההולדת באור אחר, ולהוסיף לו תוכן ערכי רגע לפני שילדכם מתחיל להתבגר ולקבל על עצמו עוד ועוד אחריות.