רוב היהודים בישראל, גם חילונים שלא מגדירים עצמם כמסורתיים, חוגגים לילדיהם טקס בר מצווה עם נופך מסורתי הכולל עלייה לתורה. הטקס מציין את המעבר מילדות לבגרות והוא אחד הרגעים המרגשים והמשמעותיים בחייו של נער יהודי ומשפחתו במשך דורות רבים. עם זאת, לא כולם בוחרים לחגוג את בר המצווה מאותן סיבות. יש מי שעושים זאת מתוך חיבור עמוק לטקס, יש כאלה שעושים זאת בלחץ הסבא והסבתא או כדי להעניק לילד מושגי יסוד ביהדות, ואחרים בעיקר כדי שילדם לא יהיה שונה מאחרים.
הינה, למשל, שלושה סוגי טקסים שיכולים להתאים לסוגים שונים של משפחות.
הטקס המסורתי הקלאסי הנערך בשבת
טקס בר המצווה הקלאסי כולל שני שיאים: הנחת תפילין ועלייה לתורה. הנחת תפילין היא אירוע המתרחש בימות חול, שכן בשבת לא מניחים תפילין. עלייה לתורה אפשר לקיים באחד הימים שבהם עולים לתורה: שני, חמישי ושבת. הזמן החגיגי ביותר, שבו בית הכנסת מלא מפה לפה, הוא בשבת שבה קוראים פרשה שלמה בתורה. למשפחות המעוניינות בטקס הקלאסי מומלץ לקיים את הטקס בשבת, לא רק בשל האווירה המיוחדת אלא גם בשל העובדה שבשבת עולים לתורה לפחות שבעה עולים, מה שמאפשר לתת כיבודים לבני משפחה. את הנחת התפילין אפשר לקבוע ליום אחר, בבית הכנסת, בכותל או בבית.
למי הכי מתאים טקס כזה: למשפחות שמעוניינות בטקס קלאסי וחגיגי במיוחד, שעושה הרבה כבוד לנער ולמשפחה, ומאפשר מתן כיבודים בעליות לתורה.
טקס מסורתי באמצע השבוע
אפשר לקיים טקס עלייה לתורה גם באמצע השבוע, כיוון שקריאה בתורה נעשית בבית הכנסת גם בימים שני וחמישי. בימים אלה התפילה נערכת במתכונת מצומצמת יותר: היא מהירה יותר בהשוואה לתפילה בשבת שכוללת עוד חלקים, אך מתקיימת בשעות הבוקר המוקדמות יותר. טקס כזה דומה לטקס הנערך בשבת, אך העובדה שבית הכנסת פחות מלא דווקא מתאימה לחלק מהמשפחות. יתרון נוסף של קיום הטקס בימים שני וחמישי הוא שאפשר לקיים את טקס הנחת התפילין בתפילה עצמה, וכך לקיים את שני האירועים באותו יום. קיומו של טקס באמצע השבוע מאפשר גם למשפחה ולחברים שומרי שבת שאינם גרים קרוב להגיע ברכב אל בית הכנסת וכן אפשר לצלם את הטקס, מה שלא מתאפשר בשבתות. חיסרון הוא שיש פחות עולים לתורה בהשוואה לשבת, ופחות כיבודים לחלק.
למי הכי מתאים טקס כזה: למשפחות שמעוניינות בטקס קלאסי, אך במתכונת מצומצמת יותר, תוך איחודו עם טקס הנחת תפילין.
טקס בהתאמה אישית
אם טקס בר המצווה מעורר חששות אצלכם או אצל הילד, ואתם דואגים שתרגישו שלא בנוח בזמן התפילה בבית הכנסת, ישנה אפשרות נוספת: לקיים טקס מסורתי מלא, שלא בזמן התפילות בבית הכנסת. בטקס כזה בית הכנסת עומד לרשות המשפחה שלכם, ורק המוזמנים שלכם יגיעו אליו. בחלק מבתי הכנסת אפשר לארגן ישיבה של גברים ונשים באותו אולם, בהפרדה אך ללא מחיצה. הטקס מתנהל באופן מלא, כולל הנחת תפילין ועלייה לתורה. כיוון שלא מתנהלת תפילה באותו זמן, מדריכי בר המצווה של צהר מנהלים את הטקס במלואו, ומאפשרים להכניס אליו רכיבים שונים כמו תפילה אישית של האם, תפילה לשלום המדינה וחיילי צה"ל וכדומה. נוסף על כך, אין הגבלות על צילום שכן בית הכנסת הוא ללא מתפללים ולא מתקיימת בו תפילה רשמית בזמן הטקס.
למי הכי מתאים טקס כזה: למשפחות שמעוניינות בטקס אינטימי, בחוג מצומצם של משפחה וחברים, ועם התאמות שלא תמיד מתאפשרות בזמן תפילה. אומנם בטקס כזה אין את התחושה שיש בשבתות כשבית הכנסת מלא, אך עבור ילדים ומשפחות שרוצים משהו צנוע שגם יוריד לחץ, הטקס הזה נותן פתרון מעולה.
ליווי משפחתי לבר מצווה של ארגון צהר
לא משנה איזה טקס תבחרו, כדאי להפוך אותו למשמעותי לנער ולמשפחה. תוכנית הליווי של צהר לבר מצווה מאפשרת לעשות בדיוק את זה. שמונה מפגשים משמעותיים בבית המשפחה, סיור מקדים בבית הכנסת ועבודה עם יחידות לימוד מסודרות המדברות בגובה העיניים. מדריכי בר המצווה של צהר, צעירים יוצאי צבא שעברו הכשרה מיוחדת, מלווים את המשפחה, מסייעים במקרה הצורך באיתור בית כנסת מתאים, והופכים את האירוע לחגיגה בעלת אופי מיוחד, מעשיר ומשמעותי, כזו שתיזכר כחוויה לכל החיים.